Stegenga Makelaars | NVM | Vraag nu je gratis waardebepaling aan

Foto van Stegenga Makelaars tijdens een gratis waardebepaling van een woning in Harlingen

Gratis waardebepaling voor je woning in Harlingen en omgeving

Wat bepaalt nou eigenlijk de waarde van een huis? Locatie is een bepalende factor, maar het is niet de enige. Er zijn meer belangrijke aspecten die de waarde van je woning beïnvloeden en die bespreken we in dit blog. Je ontdekt verder hoe jij gratis de waarde van jouw woning kunt laten bepalen door een erkende NVM-makelaar.

Afspraak maken voor een gratis waardebepaling

Locatie

We noemden hem al: de locatie van je woning. Die heeft een sterke invloed op de waarde van je huis: zijn er voorzieningen in de buurt zoals scholen of een supermarkt? Hoe ver is het naar het centrum, naar uitvalswegen of naar het openbaar vervoer? In welke wijk staat je woning, is er een park in de buurt, heb je vrij uitzicht?

In het algemeen geldt daarnaast dat in plaatsen waar een grote vraag is naar huizen, zoals in (de buurt van) grote steden, de prijzen hoger zijn dan op plaatsen waar minder vraag is.

De beschikbare vierkante meters in de woning

Een andere belangrijke factor is de grootte van je huis. Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde. Ook de mogelijkheden voor het vergroten van de woning spelen mee. Denk aan een dakkapel, een uitbouw of een extra slaap- of werkkamer op zolder.

Wat niet meetelt bij de woonoppervlakte, maar wel populair is, is een garage. Dit betekent veel extra bergruimte en dat wordt gewaardeerd. Ook een schuur of berging dragen bij aan de waarde van je woning.

De grootte en ligging van de tuin

Ook al is tuinieren niet de hobby van elke Nederlander, de grootte van je tuin is wel van invloed op de waarde van je woning. De ligging is ook belangrijk. Een tuin op het noordoosten scoort minder goed dan een tuin op het zuiden. We houden nu eenmaal van een beetje zon in de tuin. Andere factoren zijn de staat van onderhoud van de tuin en hoeveel privacy je hebt. Een strak ingerichte tuin met bijvoorbeeld een terrasoverkapping kan ook de waarde van je huis verhogen.

Onderhoud van de woning

De staat van het onderhoud van de woning is belangrijk. Het spreekt voor zich dat een huis met achterstallig onderhoud minder geld waard is. Vooral instapklare huizen zijn erg gewild: goed onderhouden woningen met een eigentijdse, neutrale keuken en badkamer waar de koper weinig meer aan hoeft te doen.

Veel mensen hebben niet meer zo’n zin om uitgebreid te gaan verbouwen. Ze hebben er zelf de tijd niet voor of zijn niet handig genoeg. En een verbouwing uitbesteden is met de huidige tekorten op zowel grondstoffen als mankracht een dure aangelegenheid.

Bij een flat of appartement is ten slotte het functioneren van de Vereniging van Eigenaren van invloed op de waarde van de woning.

Energiezuinig wonen

Energiebesparende maatregelen werken ook door in de waarde van je huis. Deze maatregelen vind je terug in het verplichte energielabel van een woning, wat loopt van A++++ (groen, zeer energiezuinig en energieneutraal) tot en met G (rood, zeer energieverslindend).

Bij het energielabel wordt gekeken naar onder andere de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Hoe minder fossiele energie (aardgas, kolen en olie) daarbij wordt verbruikt, hoe beter het energielabel. Zonnepanelen hebben daarom ook een positieve invloed op het energielabel en dus op de waarde van je huis.

Wil jij weten wat jouw huis waard is?

Er zijn dus een aantal factoren standaard belangrijk voor de waardebepaling van een huis. Maar hoe vertaal je die nu naar de marktwaarde? Je kunt zelf enig onderzoek doen, bijvoorbeeld door te kijken op Funda naar vraagprijzen van woningen in jouw buurt.

Dan is er ook nog de WOZ-waarde van je woning. Deze wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en de oppervlakte van je huis. Toch is de WOZ-waarde niet de allerbeste indicator voor het bepalen van de verkoopwaarde van je woning. Vaak zit er een behoorlijk verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde. Dit komt omdat de gemeente met het berekenen een jaar achterloopt. Bovendien wordt er weinig tot geen rekening gehouden met verbeteringen aan een woning zoals een nieuwe keuken of badkamer.

Wij helpen je graag de waarde van je woning te bepalen

Bij Stegenga Makelaars bekijken we naast alle in dit blog besproken factoren een aantal andere belangrijke aspecten. Zo weten we als geen ander wat er speelt op de huizenmarkt in onze omgeving en we kijken naar zaken zoals de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Ook nemen we de marktwerking van de buurt waarin een huis staat mee. Bijvoorbeeld hoe lang een huis te koop staat en hoeveel vraag er is naar woningen in een bepaalde wijk.

Dus wil je weten wat jouw huis waard is? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. We plannen dan een afspraak in voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling van jouw woning in Harlingen en omgeving. Deze indicatie geeft je een goed beeld van de waarde van je huis en wat je verkoopkansen zijn.

We geven je daarnaast gerichte tips over het onderhoud en eventuele verbeteringen van je woning die de waarde kunnen vermeerderen. Goed om te weten: bij een gratis waardebepaling ontvang je geen document met onze bevindingen. Heb je deze nodig, dan stellen we graag een taxatierapport voor je op.

Afspraak maken voor een gratis waardebepaling

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring