Verkoop eigen woning: Je huis verkopen, hoe pak je dat aan?

Wij helpen je huis huis succesvol verkopen

Verkoop eigen woning

Koopwoningen zijn zeer gewild op dit moment. Gemiddeld staat een huis maar twee maanden te koop en veel korter komt ook voor. Daarnaast wordt er in maar liefst 80% van de gevallen meer geboden dan de vraagprijs. Dus waarom zou je nog een makelaar nodig hebben om je huis te verkopen? Het antwoord daarop is eenvoudig: je huis te koop aanbieden is op zich vrij makkelijk, maar je huis succésvol verkopen is toch een vak apart. Je wilt natuurlijk wel zoveel mogelijk mensen bereiken, goede voorwaarden en de beste prijs voor jouw mooie woning krijgen.

Daarbij klinkt het misschien saai, maar er zitten ook juridische haken en ogen aan het verkopen van een huis. Wat doe je bijvoorbeeld als de kopers op het laatste moment afhaken? En aan welke wettelijke verplichtingen moet je als verkoper voldoen? Een erkende makelaar helpt je bij al deze vragen en zorgt ervoor dat je je huis optimaal verkoopt. Wat daar allemaal bij komt kijken? Dat bespreken we in deze blog.

Begeleiding bij de verkoop van je huis

Om de juiste vraagprijs te kunnen bepalen, moet je eerst weten wat je huis waard is. Een makelaar helpt je daarbij. De WOZ-waarde van je woning geeft je al wel enige indicatie, net als de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in je buurt. Maar let erop dat deze indicaties geen rekening houden met de unieke kenmerken van jouw huis. Een zonnige tuin spreekt nu eenmaal meer mensen aan dan een donkere tuin op het noorden en een instapklare woning is aantrekkelijk voor een grotere doelgroep dan een kluswoning.

Andere bepalende factoren voor de waarde van je woning zijn de ligging en omgeving, het woonoppervlak, de staat van onderhoud en de woningmarkt.

Wat ook meespeelt bij het bepalen van de vraagprijs is hoe de (lokale) woningmarkt eruitziet. De vraagprijs kan namelijk best hoger liggen dan de waarde van je woning en dat zie je in de huidige markt goed terug. Door de schaarste op de woningmarkt, wordt er vaak meer betaald dan de werkelijke woningwaarde. Zelfs dus regelmatig meer dan de vraagprijs! Een erkende makelaar kent de lokale markt goed en kan daardoor de optimale vraagprijs voor jouw woning bepalen.

Ben je benieuwd hoeveel jouw woning op dit moment waard is? Vraag dan een vrijblijvende waardebepaling aan!

Je woning presenteren. Zo mooi mogelijk natuurlijk!

Als jij je woning wilt verkopen, wil je natuurlijk graag dat zoveel mogelijk mensen dat weten. Het meest gebruikte online platform hiervoor is Funda. Hierop staan verreweg de meeste koopwoningen vermeld. Alleen (erkende) makelaars kunnen jouw woning op Funda zetten. Een goede makelaar heeft daarnaast ook een breed netwerk en weet precies wat zich afspeelt in de lokale markt. In overleg met jou plaatst hij een verkoopbord in je tuin, presenteert de woning op zijn eigen website en adverteert eventueel in de lokale krant. Ook social media kan worden ingezet of er kan een open huis worden georganiseerd.

Een makelaar zorgt ervoor dat de presentatie van je woning ook aan alle wettelijke vereisten voldoet, onder andere de vermelding van het energielabel. Heb je geen idee wat voor label jouw woning heeft? Geen probleem, ook hiermee helpt een makelaar je op weg.

Uiteraard wil je dat je woning er op zijn mooist uitziet als je hem te koop gaat zetten. De makelaar helpt je om jouw huis zo goed mogelijk te presenteren om zoveel mogelijk geïnteresseerden te bereiken. Hij zorgt voor goede foto’s, gemaakt door een professionele fotograaf. Hij geeft tips over hoe je jouw woning zo aantrekkelijk mogelijk kunt maken voor de verkoop. Vaak betekent dit dat je een aantal van je persoonlijke spullen opbergt. Hierdoor is het voor een potentiële koper gemakkelijker om zich voor te stellen hoe het zou zijn als hij er zelf zou wonen. Bovendien ziet een opgeruimd huis er nu eenmaal aantrekkelijker uit.

Als de presentatie ervoor heeft gezorgd dat potentiële kopers zich melden, komt de volgende stap: de bezichtigingen. Ook daar ontzorgt de verkoopmakelaar je volledig. Hij beantwoordt de eerste vragen van geïnteresseerden, plant de bezichtigingen in en voert deze ook uit. Allemaal in overleg met jou en natuurlijk zo efficiënt mogelijk gepland.

Je krijgt een bod op je woning. Het onderhandelen kan beginnen.

De makelaar kent jouw woning inmiddels goed en weet ook waar kopers op letten. Hij herkent de signalen die potentiële kopers onbewust zenden en kan daarom namens jou uitstekend onderhandelen met de verschillende belangstellenden. Hij weet precies wat hij doet!

Daarnaast kent hij de lokale en regionale huizenmarkt als geen ander. Met zijn jarenlange ervaring haalt hij het maximale resultaat uit de onderhandelingen, waardoor jij je huis voor de hoogst haalbare prijs kunt verkopen.

De makelaar helpt met de afronding van de verkoop

Wanneer je in overleg met je makelaar een akkoord hebt bereikt, ga je door naar de afronding van de verkoop. Er wordt een voorlopig koopcontract getekend. Alvast gefeliciteerd! Met een klein voorbehoud en dat zit hem in het woord ‘voorlopig’. Vaak neemt een koper namelijk ‘ontbindende voorwaarden’ op in het koopcontract. Dit betekent dat de koper de overeenkomst mag ontbinden als één van die voorwaarden van toepassing is. Veel voorkomende voorwaarden zijn dat de koper zeker wil zijn dat hij de financiering voor jouw woning voor elkaar krijgt. Of dat er geen zaken naar boven komen tijdens een bouwkundige keuring die de koper laat uitvoeren. Al deze voorwaarden staan heel precies vermeld in het contract, dus de koper kan niet zomaar afhaken. Dit mag wel tijdens de eerste drie dagen na het tekenen van het voorlopige koopcontract: dit is de wettelijke bedenktijd en een koper mag zich dan zonder opgave van redenen terugtrekken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Als de verkoop helemaal definitief is, zorgt een makelaar voor de correcte afwikkeling van de verkoop zodat de oplevering, de overdracht en de juridische afhandeling goed verlopen.

Heb jij plannen om je huis te verkopen en wil je hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring